kinderen

Kinderen bij de uitvaart

Kinderen hebben hun eigen beleving bij het overlijden van een naaste. Vaak zal dit een opa of een oma zijn, maar soms ook een ouder of een broertje of zusje. Het is belangrijk aandacht te hebben voor de eigen beleving van kinderen en hen de ruimte te geven om op hun manier betrokken te zijn bij de diverse gebeurtenissen rondom de uitvaart. Zij hebben een benadering nodig die bij hun leeftijd past. Nooit dwingend, wel uitnodigend.

De door de kinderen gemaakte papieren bootjes die met touwtjes aan de sluitschroeven van de kist bevestigd zijn, dansen en dobberen voort als we lopend van de kerk naar de begraafplaats gaan. ‘Uitvaren’, naar zijn laatste rustplaats gebracht worden, krijgt voor zeilliefhebber Ronald vandaag haast een letterlijke betekenis.

Het expertisecentrum Omgaan met Verlies is gespecialiseerd in het verspreiden en ontwikkelen van materiaal over kinderen en rouw. Klik hier voor informatie over het doodsbesef van kinderen per leeftijdscategorie. En hier voor informatie over do's en don'ts bij het omgaan met rouwende jongeren.

 

een kind verliezen

Het overlijden van een kind grijpt aan, het ligt niet in de lijn der verwachtingen. Wij hebben de ervaring om ook dit afscheid samen met u tot een troostrijke herinnering te maken.

Bij een prematuur kindje hebben de ouders en andere naasten het kindje niet mogen leren kennen. Stilstaan bij het loslaten van dit prille leven en kiezen voor begraven of cremeren kan erg waardevol en ondersteunend zijn. 
Houvast Uitvaartzorg is een jong bedrijf dat bestaat uit drie vrouwen die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van ouders van kinderen die tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte overleden zijn. Zij zijn actief in onze regio. Ik verwijs graag naar hen door

Stichting Make a Memory fotografeert op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals ernstig zieke, terminale en overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken (zwangerschap) tot en met zeventien jaar.  De foto’s  bieden de ouders troost en een blijvende herinnering en kunnen wezenlijk helpen bij de verwerking van het verlies. De fotografen werken belangeloos en hun werk onderscheidt zich in positieve zin technisch en inhoudelijk van de foto’s die ziekenhuispersoneel en ouders zelf kunnen maken.

Voor de ouders zijn er geen kosten verbonden aan het ontvangen van foto’s van Make a Memory. Alle onkosten worden gedragen door sponsoren, donaties, schenkingen en andere wettige inkomsten.